
تاکنون بیش از ۱۵۶ گونه پلاسمودیوم شناخته شده است که برای پستانداران، پرندگان و خزندگان بیماریزا هستند و توسط پشه های کولکس، آنوفل و آئدس منتقل می شوند. از این تعداد ۴ گونه در انسان ایجاد بیماری می نمایند که عبارتند از :
پلاسمودیوم ویواکس ( P. vivax )
پلاسمودیوم فالسیپارم ( P. falciparum )
پلاسمودیوم مالاریه ( P. malariae )
پلاسمودیوم اووال ( P. ovale
۳گونه از پلاسمودیوم ها ( ویواکس ، مالاریه ، اووال ) ممکن است بیماری شدیدی ایجاد کنند ولی بندرت کشنده هستند . پلاسمودیوم فالسیپارم بیماری پیشرونده و بسیار خطرناکی ایجاد می کند که غالبا در صورت عدم درمان در عرض چند روز منجر به بیهوشی و مرگ می گردد.بعضی از گونه ها یا انسان را آلوده نمی کنند یا بصورت تجربی و تصادفی انسان به آنها آلوده می شود. برای مثال میتوان انسان را بصورت تجربی با P.cynomolgy که میمون های خاور دور را آلوده می کند ، آلوده نمود، اتفاقی که در شرایط طبیعی بسیار نادر می باشد. همچنین آلودگی با P.pnowlesi را در انسان به به طریق تجربی جهت مالاریا تراپی بکار برده اند. گونه های انسانی هم معمولا حیوانات را آلوده نمی سازد ولی بطور تجربی می توان میمون را مبتلا به پلاسمودیوم انسانی نمود، برای مثال میمون Owl Monkey را در صورت برداشتن طحال (Splenectomy) می توانیم به مالاریای انسانی با نوع شدید مبتلا کنیم و در صورت ابتلاء قابلیت انتقال مالاریا به میمونهای سالم دارای طحال را دارا می باشد . بیشتر بررسیهای انتقالی و آزمایشات بر روی حیوانات بخصوص جوندگان و با P.be rghei انجام میشود.
[vip-members]
طول عمر مالاریا :
در پلاسمودیوم فالسیپارم که فرم هیپنوزوئیت وجود ندارد بندرت ممکن است که انگل بیش از ۱ سال در بدن دوام بیاورد. طول عمر متوسط انگل ۲۲۲ روز و طولانی ترین دوره عفونت مشاهده شده ۵۰۳ روز بوده است. در پلاسمودیوم ویواکس مدت دوام انگل معمولا ۵- ۳ سال و در پلاسمودیوم مالاریه مدت دوام انگل ۳۰-۱۰ سال می باشد.
میزان آلودگی گلبولهای خون :
پلاسمودیوم فالسیپارم بالاترین درصد آلودگی گلبولهای قرمز را دارد و در هر ۳mm ۱ خون ۵۰۰ -۲۰ هزار انگل میتواند وجود داشته باشد، این میزان در پلاسمودیوم ویواکس ۲۰ هزار ، در پلاسمودیوم اووال ۹ هزار و در پلاسمودیوم مالاریه ۶ هزار می باشد.
مرحله شِزونت
•شیزونت پلاسمودیوم فالسیپاروم گاهی در خون محیطی دیده میشود. شیزونت بالغ ۸ تا ۲۴ مروزوییت کوچک دارد. رنگدانه در این انگل تیره است.
مرحله حلقه
•حلقه در پلاسمودیوم فالسیپاروم نازک و ۱ تا ۲ نقطه رنگی دارد. در آلودگی گلبول قرمز به این انگل گلبولهای قرمز بزرگ نمیشوند. و گاهی به شکل تکهای (حلقههای که در اطراف گلبول قرمز ظاهر میشوند)میتوانند وجود داشته باشند.
مرحله تروفوزوییت
•تروفوزوییت پلاسمودیوم فالسیپاروم خیلی به ندرت در خون محیطی دیده میشود.تروفوزییت بالغ دارای سیتوپلاسم ضخیمتر و متراکمتر نسبت به حلقههای جوانتر میباشد. اما همانطور که بالغ میشوند شکل حلقهمانند خود را حفظ میکنند و گاهی مقدار کمی رنگدانه به رنگ زرد در داخل سیتوپلاسم دیده میشود.
مرحله گامتوسیت
•گامتوسیت پلاسمودیوم فالسیپاروم وقتی که بالغ میشود به شکل هلال یا سوسیس درمیاید. در آلودگی به این انگل گلبولهای قرمز یا تغییر شکل میدهند یا مخفی هستند.
[/vip-members]
اکتبر